Alles onder controle, of juist niet?

Deze week las ik mijn allereerste boek –   dat moest ik van mezelf – met tranen in mijn ogen terug. Niet van blijdschap. Met geheven wenkbrauwen las ik passages uit het kinderboek hardop voor en ik kon echt niet snappen wat me bewoog. Een van de nadelen als je groeit als auteur: voor je humeur is het beter sommige voorgaande werken niet terug te lezen.

03

Toch deed ik het. Gelukkig wel. Want het leerde me iets belangrijks. Ik zag het. Nu ik op dit punt ben gekomen, snap ik heel goed wat ik eerder ‘fout’ deed. Het was allemaal erg geforceerd: het zoeken naar een geschikt verhaal leek toen het belangrijkste. De controle vast proberen te houden. Oh, man, wat stom! Wat ik nu weet is dat het verhaal altijd, maar dan ook altijd, ondergeschikt is aan ‘de magie’. Wat een boek echt maakt, de lezer een “blow your fucking mind away” ervaring geeft, is altijd emotie – en emotie is een lastig iets!

Techniek

Schrijfworkshops ten spijt. Techniek is slechts een klein onderdeel. Niemand schrijft een geweldig verhaal op techniek alleen. Wel op persoonlijke ervaring. Of iemand die zich zo kan verplaatsen in een emotie dat het lijkt of het echt was. Fictie schrijven is als het besturen van een Ferrari: supersnel kunnen schakelen tussen emotie en dan razendsnel zoeken naar de juiste woorden om ze te vangen.

Let the flow go

Ervaring leerde me dat er echt geen andere optie is. Als je als schrijver alles uit jezelf wilt halen, moet je je kwetsbaar op durven stellen. In ieder geval tijdens het schrijfproces en dat vind ik een uitdaging. Alles komt dichtbij en wordt persoonlijk. Die angst moest ik los laten, want als ik controle probeerde te houden, vervlakte het werk.

Beter dan Ernest Hemingway kan ik het niet verwoorden:

Hemmingway

Deze tip is simpel maar geniaal;  “je geeft alles, tot het uiterste, anders wordt het niets.” Destijds bleven de woorden van Hemingway wel hangen maar het zei me niets. Nu wel. Emotie is iets ongrijpbaars, technisch niet te leren. Het is een interactie van intense ervaringen, dat ervaart de lezer ook, waarheid van het hoogste niveau. Mooi en pijnlijk tegelijk en dat is de magie! Er is geen controlemechanisme in ‘the flow’ en het kan onmogelijk beheerst worden: de absolute gruwel van een controlfreak.

Voor mij is het loslaten van controle het verschil tussen info dump, of een interessante interactie. Zoals hieronder:

“Toen ik mijn jas van me af liet glijden schoof hij mijn haar aan de kant en beet hij me in mijn nek.”

of:

“Ik sloot mijn ogen en liet de jas van me af glijden. ‘Zeg dat je me gelooft,’ fluisterde ik. Hij schoof mijn haar aan de kant en beet me in mijn nek. Toen boog hij zich naar me toe en fluisterde in mijn oor: ‘Ik geloof je.’” (- Het vervloekte huis)

2001 jpg

Aanpassen

Gelukkig ben ik een snelle leerling. Deze emotiestijl zit overduidelijk in ‘Prooi’ mijn nieuwe boek. Helaas kan ik niet veel weggeven, maar wel dat er in het boek veel dingen staan die berusten op persoonlijke ervaringen.

Bijvoorbeeld: dat het zich voor een deel afspeelt op een plezierjacht – zo werkte ik ooit op een cruiseschip. Er zit in mijn fictie altijd een zekere levensechte ervaring.

Natuurlijk is het aan de lezer om uit te vinden wat fictie is en wat niet. Dat maakt het juist spannend. Zo is het ook met de hoofdpersonen die ik kies. Ze zijn altijd een cross mix of een deel van mijn persoonlijkheid. Alleen zo komen de verhalen tot leven en kan ik de lezer tot het uiterste uit blijven dagen! Dat is mijn motivatie: niet meer en niet minder.

Als schrijver of artiest is het misschien wel de grootste uitdaging om steeds verder over je eigen angsten  en grenzen heen te stappen 🙂 

albadoro-jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s