Achtergronden: Darknet-files

Dit jaar verschijnt ‘Prooi’ de nieuwe thriller van thrillerschrijfster Lydia van Houten, die hiermee een actueel thema, het duistere deel van het internet aan het licht brengt. Hoe het verhaal tot stand kwam? Dat lees je de komende weken / maanden op haar blog:

Persoonlijke ingrediënten maken het boek  

Soms heb je van die boeken die zichzelf schrijven. Soms heb je boeken die je voor een uitdaging plaatsen, Prooi is zo’n boek. Wat begon als een simpel plot; ‘meisje wordt door een obsessieve man gestalkt’ kreeg al snel een heel andere wending.

Hoe dat zo? 

Tijdens het schrijven aan het tweede hoofdstuk werd ons privéleven getroffen door een klein persoonlijk drama. Mijn echtgenoot had een burn-out en moest thuis rusten. Zo zat ik uren en uren voor me uit te staren, naar een wit scherm. De frustratie was enorm, want ik kan niet schrijven met mensen om me heen. Het werd een moeilijke periode. Soms schreef ik enkele zinnen per dag en soms niets. De deadline passeerde en ik kwam op een absoluut dieptepunt: ik wilde stoppen met schrijven. Gelukkig kwamen in die periode ook de geweldige recensies terug voor Het vervloekte huis en dat hield me op de been. Maar schrijven kon ik niet. Zelfs lezen ging niet meer. Tot ik toegaf dat ik niets kon doen en het gevecht stopte.

Tot op die mooie zomerdag: ik hing ik in de hangmat, niets te doen. Genieten van de zon en toen kreeg ik een lumineus idee. Ik moest mijn frustratie gebruiken en overbrengen op mijn hoofdpersoon. Toen ik besefte dat ik Evy kon gebruiken voor alles, was dat de oplossing voor mijn schrijversblock. Het was of alle barrières verdwenen en vanaf dat moment paste de hele puzzel in elkaar.

(uit mijn nieuwste thriller)

Darknet-Files  

Tijdens die middag in de hangmat stelde ik me voor hoe het zou zijn als de hoofdpersoon in het verhaal door omstandigheden ook werd belemmerd. Maar in extremere mate, waardoor ontsnappen onmogelijk was. Dat verplaatste ik naar een situatie en omgeving die geschikt was om dit plan uit te voeren. Ik beschreef de scènes waarin ze geplaatst werd en als in een film zag ik nu alles gebeuren. Het oorspronkelijke verhaal was verdwenen. Er kwam iets duisters voor in de plaats. De frustratie werd inspiratie en mijn problemen werden Evy’s problemen, “een gevecht waar ze niet voor weg kan lopen” en zo werd mijn tagline geboren en begonnen de Darknet-Files (zoals het boek oorspronkelijk zou heten); Een onderzoek naar een vreemde wereld – een wereld van het verborgen deel van het internet en hoe gruwelijk het ook was – het was perfect voor mijn derde thriller.

Komende weken meer…  

*** U P D A T E ***

Ondertussen is de definitieve titel gekozen: PROOI is de titel van mijn nieuwe thriller.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s