Ik ben een beetje boos…

Normaal spui ik mijn mening niet zo snel. Maar met deze kan ik even mijn mond niet houden. Het gaat om de stelling dat dyslexie veroorzaakt zou worden door slecht onderwijs.

Dit is een regelrechte klap in het gezicht van mensen die dagelijks kampen met dit ‘gebrek.’ Want dat is zoals het nu wordt geschetst: als een gebrek, als een falen van het onderwijs, iets dat aan te passen zou zijn door betere educatie. Dit is waar we naartoe gaan in een maatschappij waar weinig ruimte en begrip is voor afwijkenden.

01

Alles anders dan de norm moet worden aangepast.

Pas sinds kort durf ik er zelf voor uit te komen. Ik ben een van die ‘ongelukkigen’ met een serieus grammaticaal probleem. Ik draag de etiketten met de woorden: beelddenker, dyslexie en dyscalculie. Natuurlijk schaam ik me, zeker met het beroep dat ik uitoefen. Want hoe mag je pretenderen schrijver te zijn als je niet eens de grammaticale regels snapt?

Het is veel makkelijker om open te zijn over mishandeling dan over mijn dyslexieprobleem.

Bizar omdat het nooit een keus was. Misschien was het een van die reden waarom ik fysieke klappen kreeg. Leraren die me stom noemden. Omdat ik moeite had met taal en rekenen. Een vader die met grof geweld probeerde de tafels in me te stampen. Zonder resultaat overigens!

04

Pas jaren en jaren later viel het kwartje. Op mijn vijfentwintigste drong ik er bij de huisarts op aan om me Ritalin voor te schrijven. Ik smeekte het haar zelfs, omdat ik net zoals iedereen wilde zijn. Dat was eigenlijk wat ik altijd wilde, ook al moest ik het creatieve deel opgeven. Goddank heeft mijn huisarts me doorverwezen voor verder onderzoek. Twee dagen heb ik testen gedaan en werd ik binnenstebuiten gekeerd in Rijnstate ziekenhuis. De uitslag was een schok voor me.

Er was geen spoor van alles wat ik mijn leven lang te horen had gekregen. Namelijk dat ik idioot, dom, stom en lui was. Ook al was ik het zelf gaan geloven. Want wat bleek… de uitslag bleek precies het tegenovergestelde. Ik bleek hoogbegaafd met een bovengemiddeld IQ in het bijzonder op intellectueel vlak. Aan de ander kant liet de uitslag zien dat ik de grootste moeite had met dingen als tijd, grammatica en zelfs simpele rekensommen bleken een groot probleem.

03

Na deze ontdekking wilde ik geen Ritalin meer. Een nieuw tijdperk begon voor me. Deze uitslag veranderde alles, mijn hele leven. Mijn zelfvertrouwen kwam terug en ik durfde eindelijk te zijn met al mijn fouten wie ik was. Ook al vond ik het nooit leuk om anders te zijn, want het heeft me veel ellende en onbegrip gebracht.

Hoogbegaafdheid komt met gebreken. Tot de dag van vandaag doe ik mijn uiterste best om zaken te verdoezelen.

Kijk ik eerst tien keer naar een tekst en haal ik het door Google, voordat ik het naar buiten durf te brengen.

Doodsbang dat ik in de ogen van anderen stomme fouten maak. Fouten die ik volgens de maatschappij niet zou mogen maken.

05

Mensen met dyslexie hebben er nooit voor gekozen om hun informatie anders te verwerken. Het is iets waarmee je geboren wordt en het blijkt erfelijk.

Mensen met dyslexie zijn niet lui of stom. Ze kiezen er niet voor!

Het maakt me boos dat mensen beweren dat het luiheid is en dat het wonderwel opgelost kan worden door harder te werken. Dat het zou liggen aan de scholing: we moeten meer stampen. Dat is een leugen!

Bij mij werd er gestampt, tot bloeduitstortingen aan toe. Toch hielp het niet. We zijn niet allemaal hetzelfde. Als we niet hetzelfde zijn dan verwerken sommigen informatie anders. Dat heeft niets met scholing te maken, maar alles met diversiteit.

02

Het helpt niet om te zeggen dat dyslexie niet bestaat en dat die mensen stom zijn, of dat het komt door slecht onderwijs. Het is ontmoedigend en is zelfs schadelijk. In een maatschappij waarbij we steeds meer vervlakken tot eenheidsworst is dyslexie misschien wel een zege. Vaak zijn het de creatieven, de mensen die iets te vertellen hebben.

Het kunnen ook alleen mensen zijn zonder deze ervaring die het afdoen als onzin. Hoe mag en kan je over iets oordelen als je er zelf geen verstand van hebt en de ervaring niet deelt? Dat maakt me boos…

albadoro-jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s