Iets met marketing

Voordat ik mijn werkdag begin, kijk ik met een kop koffie alle social media berichtjes op facebook na. Nou ja, alles? Zoals Lubach in #zml opmerkte: ‘wie bepaalt wat je ziet?’

Geweldige show, messcherp en vernieuwend. Een welkome afwisseling voor het tv niveau van tegenwoordig. Mocht je het nog niet gezien hebben, het is absoluut een aanrader:

Oké, even een promotie voor Arjen Lubach, ik bedoel: is hij niet een marketingtalent ten top?!

Goed. Terug naar het onderwerp, eh, waar ging het ook weer over? Oh, ja, ik was aan het scrollen. Het was een mooie dag, want het begon met lieve berichtjes over ‘Het vervloekte huis.’ Een lezeres waar elke auteur alleen maar van kan dromen. Want hoe vaak komt dit voor:

anita

Kijk! Daar schrijf je nu voor! Al die uren in eenzaamheid, op brood en water met al die rare stemmen in je hoofd. Dankjewel, Anita van den Boog.

Kortom ik begon mijn werkdag vol goede moed. Tot ik ergens een discussie zag. Ik weet helaas niet meer waar, vergeef me, maar het ging ongeveer zo:

‘Schrijvers zijn geen verkopers en marketeers.’

Een opmerking die veel kunstenaars – waaronder ik ook schrijvers schaar – delen. Wat? Ik deelde deze visie tot een paar jaar terug ook. Met schaamte moet ik toegeven dat dit zelfs in een krant is verschenen. Mijn visie uit 2012. Goddank verscheen het interview met mijn opmerking over marketing en verkoop in de regionale krant, en onder pseudoniem van L.A. Dawn, maar toch…:

‘Ik zocht een uitgever en vond die in Ellessy omdat ik als schrijver niets heb met verkoop en marketing.’

Schaam! Schaam!

tumblr_mi4u2jcwts1rl2z7po2_r2_500

Nu zie ik pas in hoe belachelijk ik klonk. Ik schoof de verantwoordelijkheid af naar de uitgever. Zij moesten het maar uitzoeken. Verkoop? Nee, hoor. Niet mijn ding. Marketing? Pfft. Echt niet. Deze instelling leerde me een harde en dure les:

Niemand anders staat zo achter je product als jij zou moeten staan!

Waarom was het een harde les? Nou, omdat ik mijn verantwoordelijkheid afschoof naar een partij die voornamelijk aan distributie doet. Een uitgever is tot op zekere hoogte verantwoordelijk voor het succes van een boek. Ze zoeken afzetkanalen, maar de connectie met de lezer, daar was ik als schrijver persoonlijk verantwoordelijk voor.

starving

Dus werden het jaren van afzien.

Mindset

Het probleem ligt hem in de mindset van veel kunstenaars. Commercie is een vies woord. Zakelijk. Kil. ‘Niet mijn ding: nee, ik heb er niets mee.’ Het vreemde is dat kunstenaars zelf wel gebruik maken van commercie. Creatief en zakelijk gaan hand in hand. Daar ben ik ondertussen achter en ik zou mensen die schrijven maar niets hebben met marketing en verkoop op het hart willen drukken: ‘Marketing zal je schrijversleven verbeteren!’

Verspilling

Door schade en schande werd ik wijzer en ik hoop mensen mijn tien verspilde jaren, waar ik voornamelijk voor mezelf schreef, te kunnen besparen. Het heeft alleen zin als ik mijn ervaring daarin kan delen, anders waren die jaren voor niets! Het is overigens niet mijn bedoeling alle schrijvers te bagatelliseren als non-commerciële entiteiten, het is alleen een herkenbaarheid en mindset dat ik predikte terwijl het fundamenteel fout was!

joker

(Wees een joker, verteller, inspirator en wees uniek…)

Klant is koning

Domme ik, dus ga ik hier door het stof. Consumenten zijn van levensbelang voor het water en brood. Wij als schrijver zouden ze moeten behandelen met respect: Als onze koning- en koninginnen en de boekhandel als hun paleis, waar we bij gratie mogen liggen. Alleen moeten we wel laten zien dat we er zijn. En dat we het waard zijn! Wij moeten ons presenteren: als joker, als verteller, inspirator – als weet ik what the fuck – zolang wij maar snappen dat een entertainmentindustrie alleen draait om de kijker, om de lezer, om de luisteraar. Een schrijver is niets anders dan een acteur, die de film verkoopt aan het publiek zodat de producent kan blijven entertainen. Toch?

Tips:

Business for authors

The Successful Author Mindset

En oh, ja… bijna vergeten. Wat vinden jullie van deze boekenlegger, gaaf niet? Met dank aan  Ingrid Lub-de Vries voor de tip en voor de foto!! Geweldige marketing maak je samen 😉

ritss

mijn-aanhef-jpg

 

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “Iets met marketing

  1. Zelf heb ik ondervonden dat er in de marketing van een boek als schrijver soms meer tijd inkruipt dan het schrijven van het boek zelf. Je moet met mensen gaan praten, mensen contacteren, durven zeggen ‘hey, ik heb een boek geschreven’, deelnemen aan evenementen, interviews binnensleuren en afleggen,… Gelukkig heb ik een goed team rond me die me helpen waar ze kunnen 😉

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s